St. Cecilia baalt van niet ophalen oud papier


  •   dinsdag 29 september 2020

Door de maatregelen lopen verenigingen een groot deel van hun inkomsten mis. Voor St. Cecilia bestaan 50% van de variabele inkomsten uit oud papier. Dat is veel omdat zij twee keer per maand het oud papier ophaalt in Voorhout. De andere 50% bestaan uit de optredens, optochten, taptoes en activiteiten die dit jaar ook zijn weggevallen. Vanaf april dringt St. Cecilia al aan bij de gemeente om in overleg te gaan hoe het ophalen weer verantwoord kan worden hervat. Tot op heden nog zonder resultaat terwijl het restafval, GFT en PMB wel weer wordt opgehaald in onze gemeente. Gebleken is dat het ophalen met vrijwilligers tot heden nog niet mogelijk is onze gemeente.
 
Wekelijks ontvangt St. Cecilia telefoontjes en e-mails van inwoners met uiteenlopende ideeën over alternatieve ophaalmethodes. Het feit blijft dat de gemeente in samenwerking met de ophaaldienst geen mogelijkheden ziet om het verantwoord op te halen. Ook de vereniging onderstreept dat het ophalen verantwoord moet gebeuren. Tegelijkertijd is het opmerkelijk dat in de gemeente Kaag en Braassem, die in dezelfde veiligheidsregio valt als Teylingen, wel oud papier wordt opgehaald met vrijwilligers.
 
Inmiddels zijn de schuren overvol gestapeld met dozen oud papier. Ook zien we steeds meer papier verdwijnen in de grijze bakken omdat de overige containers overvol zitten of dat ouderen het gesleep met dozen niet kunnen veroorloven. St. Cecilia is bang dat deze trend zich doorzet als er op korte termijn geen oplossing komt. Dat er een korte ophaalstop van het oud papier zou komen had Marcel Floor (voorzitter St. Cecilia) wel verwacht. “Iedereen wist in maart en april even niet hoe het zou lopen maar dat er nu een half jaar later steeds geen oplossing is daar balen we van.”

Afgelopen donderdag is het onderwerp kort besproken in de gemeenteraad waarin is aangegeven dat er gewerkt wordt aan een financiële regeling voor de verenigingen. “Dit is voor ons het eerste lichtpuntje als compensatie”, aldus Marcel. Het is in Nederland uniek dat er zoveel oud papier wordt opgehaald door verenigingen. Ook in Voorhout haalt St. Cecilia al sinds 1954 oud papier op door weer en wind. Hoe lang het oud papier nog opgespaard moet worden is op dit moment nog erg onzeker. St. Cecilia hoopt dan ook dat alle inwoners het oud papier nog even willen bewaren tot het moment dat we weer kunnen roepen: “Heden avond, oud papier!”

De voorraden oud papier stapelen zich op (foto René Zwetsloot)


Share our website