Muzikale opening voor tentoonstelling over St. Cecilia


  •   zaterdag 19 januari 2019

De marsmuziek schalde afgelopen zaterdagochtend door de straten rond het Kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout. De tentoonstelling ‘100 jaar St. Cecilia 1919 – 2019’ werd geopend, en dat kon natuurlijk niet gebeuren zonder muziek.
 
Muziekvereniging St. Cecilia bestaat dit jaar 100 jaar. Voor de Historische Kring Voorhout genoeg reden om een tentoonstelling in te richten, met daarin veel foto’s, documenten en bijzondere voorwerpen die de het afgelopen decennium belangrijk waren voor de Voorhoutse muziekvereniging.
 
De opening op 19 januari vond niet onopgemerkt plaats. Voor het Kenniscentrum speelde een ensemble muzikanten de mars ‘La Bénédiction’. “Dit was één van de allereerste marsen die St. Cecilia ooit uitvoerde”, legde voorzitter Marcel Floor van de muziekvereniging uit aan het aanwezige publiek. “Hij werd gespeeld tijdens de intocht van de eerste burgemeester van Voorhout in 1920. Maar omdat het repertoire van St. Cecilia toen nogal beperkt was, moest de mars gedurende de optocht een aantal keer gespeeld worden.”
 
Harmonie
HKV-voorzitter Cok van Steijn vindt dat de tentoonstelling voor St. Cecilia meer dan verdiend is. Hij wees er in zijn toespraak ook op dat het woord ‘harmonie’ ook betekent dat je samen dingen doet, en dat is ook belangrijk op sociaal gebied. En Marcel Floor gaf de opening nog een extra historisch tintje door het opnieuw uitspreken van vijftig jaar oude toespraak. Tijdens het vijftigjarig jubileum sprak oud-voorzitter van St. Cecilia Johan Zwetsloot daarin zijn beste wensen voor de muziekvereniging uit. Woorden die vandaag de dag nog steeds kunnen worden gebruikt.
 
Met het aansteken van fonteinkaarsen op een taart werd de tentoonstelling tenslotte officieel geopend door Floor en Van Steijn. Vervolgens kon iedereen de tentoonstelling bekijken. Binnen zijn veel oude foto’s, instrumenten, uniformen en historische documenten te bezichtigen. Ook het vaandel van muziekvereniging St. Cecilia ontbreekt niet.
 
De tentoonstelling ‘100 jaar St. Cecilia 1919 – 2019’ is elke tweede woensdag van de maand (van 14.00 uur tot 16.00 uur) en elke laatste zaterdag van de maand (van 10.30 tot 12.30 uur) geopend. Aankomende zaterdag 26 januari kunnen geïnteresseerden dus al terecht in het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat 13. Meer informatie vindt u op de website van de Historische Kring Voorhout: www.hkv-voorhout.nl
Share our website