Honderd jaar St. Cecilia samengevat in één tentoonstelling


  •   dinsdag 8 januari 2019

Muziekvereniging St. Cecilia bestaat dit jaar 100 jaar. Voor wie altijd al heeft willen weten hoe de Voorhoutse muziekvereniging het afgelopen decennium is veranderd, organiseert de Historische Kring Voorhout vanaf zaterdag 19 januari een bijzondere tentoonstelling met de titel ‘100 jaar St. Cecilia 1919 – 2019’.
 
In het Kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout aan de Bonekruidstraat 13 zullen veel foto’s, documenten en bijzondere voorwerpen getoond worden. Zo zijn er diverse stukken aanwezig over een concours in 1929 ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van St. Cecilia. Het organiseren hiervan was voor de toen nog jonge muziekvereniging best een grote prestatie.
 
Ook is er een originele rekening uit 1964 te zien voor de aanschaf van een handgeborduurd vaandel. Kosten: 756 gulden en 50 cent. Dat was toen een aanzienlijk bedrag, maar voor St. Cecilia was het vaandel belangrijk. Het was het visitekaartje van de vereniging. 
 
Oliebollenboekje
Maar niet alle getoonde stukken gaan over de muziek, ook andere sociale evenementen worden belicht. Zo was de oliebollenverkoop jarenlang een belangrijke inkomstenbron voor de muziekvereniging. Van 1966 tot 1977 werden de standen van de gebakken olliebollen van uur tot uur vermeld in een minuscuul draaiboekje van Johan Zwetsloot. Voor wie de schat aan informatie uit dat boekje tot zich wil nemen, kan vanaf 19 januari tot en met 10 juli 2019 te tentoonstelling bezoeken.
 
De tentoonstelling in het Kenniscentrum is elke tweede woensdag van de maand (van 14.00 uur tot 16.00 uur) en elke laatste zaterdag van de maand (van 10.30 tot 12.30 uur) geopend. Meer informatie vindt u op de website van de Historische Kring Voorhout: www.hkv-voorhout.nl
 
De modellen voor het tonen van de oude St. Cecilia-uniformen zijn beschikbaar gesteld door Melman Herenmode uit Sassenheim. Daarnaast zorgde Music All In voor het leveren van standaarden voor een oude altsax en een basklarinet. Ook verschillende leden van St. Cecilia zijn betrokken geweest bij het beschikbaar stellen van materialen, waaronder Nard Zwetsloot, Nico Zoet, Peter van Gerven en Jeffrey Booms.

(Foto: Marcheren door het dorp in de jaren zestig in blauwgrijs uniform)
Share our website