St. Cecilia viert 100-jarig bestaan met Jubileumtaptoe op 18 mei.


  •   maandag 6 mei 2019

Ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van muziekvereniging St. Cecilia uit Voorhout heeft de drumfanfare van de vereniging een nieuwe muzikale show ingestudeerd. Deze show is geïnspireerd op muziek uit de jaren ’80 en heeft de toepasselijke naam ’Royals of the 80’s’. Op zaterdag 18 mei wordt de show wordt voor het eerst gepresenteerd tijdens de Jubileumtaptoe. Tijdens deze taptoe zullen ook andere toporkesten uit de streek, zoals Adest Musica en Laurentius hun show laten zien. Thijs Brocken is als tenorsaxofonist betrokken bij dit evenement. We stelden hem een aantal vragen.

Wat is de reden voor het organiseren van deze taptoe?
Dit jaar bestaat onze muziekvereniging 100 jaar. Een perfecte gelegenheid voor het organiseren van een bijzonder evenement als een taptoe. Vroeger was taptoe het signaal voor terugkeer naar de kazerne. Tegenwoordig is een taptoe een muzikale show opgevoerd oor verschillende drumfanfares en showbands. Het doel is tegenwoordig om het publiek te vermaken en te laten zien wat de verschillende korpsen kunnen. Hierbij zijn de muziek en de verschillende manieren van exerceren belangrijk. Als afsluiting van een taptoe wordt nog wel altijd het taptoesignaal geblazen. Dit is het signaal dat je ook hoort voor de 2 minuten stilte tijdens dodenherdenking.
  
Wat maakt deze Jubileumtaptoe zo bijzonder?
Deze taptoe is zo bijzonder voor St. Cecilia, omdat de club voor het eerst een taptoe organiseert. Daarnaast is het voor het eerst sinds lange tijd dat de drumfanfare een muzikale show presenteert aan haar publiek. Ook de aanwezigheid van meerdere regionale korpsen die op topniveau presteren maakt dit evenement iets waar je echt geweest moet zijn. Naast St. Cecilia zullen (jong) Adest Musica (Sassenheim), Amigo (Leiden), Laurentius (Voorschoten), Jong DVS (Katwijk) en Flora Band (Rijnsburg) hun show ten gehore brengen. 
 
Kan je iets meer vertellen over de show?
De show is genaamd ‘Royals of the 80's’. Het is een eerbetoon aan de muziek van iconen uit de jaren '80, zoals Prince, Michael Jackson, Queen, George Michael en David Bowie. De meest bekende nummers van deze artiesten zijn door onze instructeur Iwan Wiering en tambour-maître Paul Does samengevoegd tot één arrangement. De verschillende looppatronen tijdens het spelen laten steeds andere figuren zien. Uiteindelijk uitkomend in een bij ons jubileum passend formatiepatroon.

 
Hoe kwamen jullie op het idee om een taptoe te organiseren?
Nadat de drumfanfare van St. Cecilia, op het onderdeel mars, zilver had behaald bij het Wereld Muziek Concours in 2017 was het tijd voor wat anders. Er was veel enthousiasme binnen de drumfanfare om een mooie show op eigentijdse muziek te gaan instuderen. Het 100-jarig bestaan van de muziekvereniging leek ons een mooie gelegenheid om deze show voor het eerst te presentaren. Voor een extra feestelijk tintje zijn er ook andere korpsen uit de regio gevraagd en hebben we een taptoe georganiseerd. 

Hoe heeft de drumfanfare zich voorbereid op deze Jubileumshow?
Als eerste heeft de muziekcommissie van de drumfanfare muziek geselecteerd voor de show. Vervolgens hebben Maarten Messemaker en Marco van der Plas in een speciaal computerprogramma een choreografie hiervoor geschreven. Dit programma geeft per persoon de posities op het veld weer, waardoor de muzikanten goed zien waar ze moeten staan in elk figuur. Aan de hand van co
ördinaten, yardbordjes en hashmarks is de drumfanfare van St. Cecilia al een jaar bezig met het instuderen van deze show. 
 
Waar en wanneer vindt de jubileumtaptoe plaats? Zijn er nog kaarten beschikbaar?
De jubileumtaptoe is op zaterdag 18 mei op het hoofdveld van Voetbalvereniging Foreholte in Voorhout (Sportlaan 10). Voor de taptoe zijn nog zowel zit- als staanplaatsen beschikbaar. Kaarten kosten 5 euro voor een staanplaats en 10 euro voor een zitplaats. Kaarten zijn te koop op de website van de muziekvereniging, 
www.stceciliavoorhout.nl, en verkrijgbaar bij Primera Voorhout, Electro World IJsselmuiden en Electro World Duynstee. Ook via leden van de muziekvereniging kunnen kaarten worden gekocht. 

Klik hier om uw kaarten online te kopen.
Share our website